Project Description

Originally a 1940s bungalow that had undergone numerous additions over the years, this home had become choppy and compartmentalized.  The new owners, a young contemporary family, wanted a major overhaul that would capture the beauty of the ocean views and create a sleek transitional contemporary home with an open flow.

We converted the covered patio into an air-conditioned space to become part of a large great room, and relocated the kitchen, living and breakfast lounge to former bedroom areas that featured ocean views; this also maximized ventilation and natural lighting in the main living areas.

We also removed the traditional pitch roof in the front of the house, and designed 10-foot ceilings with a flat parapet façade and contemporary glass stair entry tower.  The new second-story addition features a family room and deck with 180-degree ocean views, and wraps around the private interior courtyard to incorporate an existing 50-year-old pepper tree. Tall windows in the surrounding rooms and French doors leading out to the patio create seamless indoor/outdoor living.

Clean, light tilework, horizontal bamboo and light maple cabinetry with simple slab doors complement the contemporary coastal feel of the home.