Project Description

With low ceilings and a dated design, the original kitchen in this Escondido home felt cramped and was cut off from the family room and breakfast area. We revitalized the space by raising the ceilings to expand the pitch of the roof, and opening the walls of the breakfast and family rooms to create an open, flowing layout. Seven new windows, including a large picture window and a transom window behind the range, maximize views and ventilation to the rear yard.

The revamped kitchen includes two islands: one for food prep and entertainment, and another for a work station and additional kitchen support. Earth-toned granite countertops and traditional maple cabinets throughout the kitchen complement the natural lighting and high ceilings; fluted cabinets double as pullout storage for convenience.  An open art niche with glass shelving enhances the dining island.